fredag den 2. marts 2007

Et fantastisk try - plus lidt historie!

Rugby er, på danske breddegrader, ganske overset, men dette klip er et fremragende eksempel på hvorfor det tydeligvis er en katastrofal fejlvurdering.Det er kort fortalt Shane Horgan's fantastiske try i kampen mod England i Six Nations. Kampen blev spillet på helt uforståeligt mange niveauer, hovedsagligt fordi det kun er den anden rugbykamp der nogensinde er blevet spillet på Croke Park. For de udenforstående er Croke Park bygget af GAA (Gaelic Athletic Association) og de havde indtil for nylig en specifik regel, artikel 42, som klart bekendtgjorde at ingen engelske sportsgrene måtte spilles på Croke Park. England var jo besætterne igennem mange århundreder og efterlod sig ikke ligefrem de pæneste eller varmeste minder, så de gæliske sportsgrene blev set som rene irske fornøjelser mens fodbold og rugby var invasions-sportsgrene der med vold og magt skulle holdes ude og nede.

Der har været et utal af koncerter på Croke Park, og både amerikansk fodbold (de slog sig jo sådan set også løs fra englænderne) samt boksning og andre ting. Men nu, fordi Lansdowne Rd skal rives ned (tro mig, det er gammelt bras der får SIF stadion anno 1988 til at virke top-moderne), overgav de sig endelig og lukkede masserne ind på dette fantastiske stadion med plads til over 80.000. Jeg har været der til nogle gæliske kampe hvor der har været udsolgt og det er ganske episkt!

Oveni den generelle historie, og hvorfor især mødet med englænderne i Crokeren (som den kaldes på kollokvialt), kommer at englænderne i 1920, som hævn på mordet på 14 britiske efterretningsfolk kørte en panseret mandskabsvogn ind på Croke Park under en kamp mellem Dublin og Tipperary (mere om den dag her) og skød løs. 14 tilfældige mennesker blev dræbt, deriblandt nogle af spillerne. Så det faktum at englænderne nu pludselig skulle spille på selvsamme stadion og at den engelske national melodi skulle synges faldte bestemt ikke i god jord hos alle. Der er et museum for gælisk sport på Croke Park, og der har ligefrem været nogle familiemedlemmer der har krævet at få returneret effekter fra museet pga dette ... Jo, følelserne var i kog!

Heldigvis vandt sporten på dagen. 'God Save the Queen' blev afviklet i fred og fordragelighed og derefter tog irerne fat og storklapsede englænderne med en overlegen opvisning i rugby, de vandt 43-13!

Her er i øvrigt en smagsprøve på gælisk fodbold, en ganske fantastisk kamp på Croke Park (jeg var der heldigvis) mellem Mayo og Dublin i semifinalen. Mayo vandt knebent men det var et af de mest medrivende opgør jeg har set!

3 kommentarer:

Carlo sagde ...

Det er en rimelig vild historie, der får de fleste andre lokal/rival opgør til at se ud som en hygge-venskabs kamp. Også godt at se en sport hvor man ikke behøver kigge på en overbetalt pomade-dreng falde omkuld uden årsag og appelere for et straffe...

Junior sagde ...

Fantastisk historie, Bob! Men det dér gælisk fodbold - er det ikke som om, at de ikke rigtig har kunne beslutte sig, om de skulle spille rugby ELLER fodbold. Altså - det er sgu da noget underligt noget... :)

Men er helt enig i Carlos pomade-kommentar... :D

ollefar sagde ...

fantastisk historie... Her ser man jo, at Rugby er sgu en rigtig fed sport, hvor der er et forrygende tempo i de 80 min. Det er altså for rigtige mænd. Det kan man vist også se på de drenge der spiller det - så kan steroide vragene fra NFL godt gå hjem og lægge sig.