torsdag den 6. december 2007

Yallahrup Færgeby: En ornli' syg julekalenderAli og Hassan skaber i den grad debat i de danske medier for tiden. Nu plejer jeg ikke at identificere mig med Ekstra Bladets holdninger eller journalistik (udover sporten selvfølgelig... :)), men nedenstående leder fra førnævnte dagblad rammer sgu hovedet på sømmet meget godt, synes jeg.

Leder snuppet fra Ekstra Bladet 6. december 2007:

SATIRE KAN væremeget godt, men der må være måde med galskaben. Når man på DR2 bringer en julekalender i ikke færre end 24 afsnit, som hænger en hel befolkningsgruppe ud, så stopper morskaben.
I afsnit efter afsnit skildres nogle mennesker i vort samfund som latterlige klicheer. Nogle mennesker, der i forvejen har det svært, bliver beskrevet fordomsfuldt og stereotypt.
Vi tænker her naturligvis på Anders Matthesens ’Jul på Vesterbro’. DR2 ’s voksenjulekalender i 2003, der hængte danske borgere på Vesterbro i København ud som småkriminelle alkoholikere og stofmisbrugere.
OKAY. KRITIKKEN kommer måske en kende sent. Og den er nok også lidt latterlig.
Men en lignende kritik er rejst mod DR2 ’s voksenjulekalender i år. ’Yallahrup Færgeby’ foregår blandt børn i et indvandrermiljø, og den bliver anklaget for at være diskriminerende over for indvandrerne.
Til gengæld har andre seere klaget over, at der overhovedet bringes en julekalender på dansk tv , hvor hovedpersonerne har indvandrerbaggrund.
Så på den måde er der da en slags balance i tingene.
VI KAN JO glædeos over, at vi i Danmark åbenbart har meget få og meget små problemer, når en ti minutter lang tv -udsendelse sendt i 24 dage er i stand til i den grad at bringe gemytterne i kog.
Men opstandelsen kan da alligevel give anledning til at bringe et par servicemeddelelser:
YALLAHRUP FÆRGEBY’ er ikke socialrealisme. Alene den kendsgerning, at samtlige medvirkende er dukker, burde måske give et fingerpeg. Når serien anklages for at vise et skævt billede af indvandrermiljøet, så er det altså formentlig - og forhåbentlig - helt rigtigt.
’Yallahrup Færgeby’ er skabt primært for at more. For de seere, der ikke kan se komikken, følger her servicemeddelelse nr. to:
TV-APPARATET eller dets fjernbetjening vil typisk være forsynet med en knap. Den er ofte rød, og ved et tryk på knappen vil fjernsynet ophøre med at viderebringe billede og lyd.

Ingen kommentarer: